Waarom Nederland een leidende positie inneemt in Europa

Synergie in Nederlandse maakindustrie

Door globalisering heeft de West-Europese maakindustrie sinds ca. 20 jaar een goede concurrent aan meerdere lage-lonen-landen. In eerste instantie ging het om relatief eenvoudige productietechnieken die gehanteerd werden, maar naarmate de tijd vorderde, hebben bedrijven in Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika aanzienlijk geïnvesteerd in machines, kennis en hoogwaardige productietechnieken. Het concurrentieniveau is sterk toegenomen en daarmee de noodzaak in West-Europa om slim te produceren ook.

Het gebruik van intelligente productietechnieken is reeds de standaard in Europa, echter dit zal op korte termijn onvoldoende zijn om de voorsprong te behouden. Landen als Duitsland, Zwitserland en Frankrijk staan bekend als leiders in de maakindustrie op het gebied van techniek. Met enkel het gebruik van de juiste productietechniek zullen we uiteindelijk ingehaald worden door Azië.

Beste jongetje uit de klas

Er is echter een andere sterke ontwikkeling gaande die ervoor zal zorgen dat de voorsprong behouden blijft: samenwerking in ontwikkeling en productie. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen drie jaar, Nederland op dit vlak het beste jongetje uit de klas is. Samenwerking wordt door Nederlandse bedrijven gezien als grootste kans. Het gevolg hiervan is kennisdeling en horizontale integratie in de toeleverketen en uiteindelijk; concurrentievoordeel.

Deze kennisdeling heeft ervoor gezorgd dat Nederland wereldwijd voorop loopt qua gebruik van big data, integratie van blockchain technologie, digitalisering van productieomgevingen en het gebruik van platforms om processen te optimaliseren. Dit resulteert in het feit dat Nederland, in toenemende mate gezien wordt als land om uit te besteden.

Synergie in Betech Group

Betech investeert sinds ca. 20 jaar in productiebedrijven die qua techniek complementair zijn aan elkaar. Zo zijn er in totaal zeven bedrijven geïntegreerd in de industriële groep en zijn er enkele bedrijven gestart vanuit niets. Al deze verschillende specialismes zijn samengevoegd in drie productielocaties:

Doordat er kan worden voorzien in een breed scala aan klantbehoeftes maken veel bedrijven in Europa gebruik van de diensten en producten van meerdere Betech-bedrijven. Betech heeft in veel gevallen de juiste techniek en advies in huis om het meest efficiënte productieproces in te zetten.

Platform technologie

Op zéér korte termijn zullen zowel interne als externe bedrijfsprocessen aangestuurd worden middels softwareplatforms. De eerste onderdelen van het zelf-ontwikkelde Betech-platform zijn reeds opgeleverd waardoor o.a. productiedata afkomstig van verschillende Betech-locaties real time, zonder tussenkomst van mensen, slim ingezet wordt om nóg efficiënter en sneller te produceren. Deze data kan automatisch gedeeld worden met klanten en leveranciers zodat we gezamenlijk meer concurrentievoordeel kunnen behalen. Denk hierbij aan directe inzage in:

  • Productie status
  • Gereedschap gebruik
  • Kwaliteit
  • Materiaalgebruik

“Great things in business are never done by one company. They’re done by a team of companies.”

– Steve Jobs