Toepassing van kunststof in de voedingsmiddelenindustrie

Kunststof is verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en maten en is als basismateriaal geschikt voor snelle machines met lichte producten. Kunststoffen beschikken over uitstekende technische eigenschappen, zoals chemische bestendigheid, sterkte en slijtvastheid. Maar hoe is de toepassing van kunststof binnen de voedingsmiddelenindustrie? Daar vertellen we meer over.

Hygiëne en veiligheid: uitdagingen in het productieproces

Toepassing kunststof in voedingsmiddelenindustrie - BetechOf het nu gaat om vlees, vis, brood of zoetwaren, het merendeel van ons voedsel wordt tegenwoordig geproduceerd of verpakt met behulp van industriële machines. De hoge productievolumes mogen niet ten koste gaan van de veiligheid. Daarom willen operators de gebruiksduur van hun productiefaciliteiten verhogen en de onderhoudstijden verkorten. Dat stelt ontwerpers op hun beurt voor de uitdaging om efficiënte systemen te ontwikkelen die ook onder hoge belasting betrouwbaar zijn. Regelgeving op het gebied van hygiëne en veiligheid is daarbij belangrijk.

Tijdens de productie in bijvoorbeeld in een verpakkingslijn voor voedingsmiddelen kunnen  kunststof onderdelen  (direct of indirect) in aanraking komen met voedsel. De afgelopen jaren wordt hier steeds strenger op gecontroleerd. Wanneer je kunststof producten levert die in aanraking komen met voedingsmiddelen, moet niet alleen het materiaal daarvoor geschikt zijn maar óók de productiewijze. Dit betreft de z.g. GMP (Good Manufactering Practice) en is omschreven in de Europeese richtlijn EC 2023/2006

Productie volgens de Europese richtlijn

Door gebruik te maken van onderdelen die zijn geproduceerd volgens de Europese richtlijn 1935/2004 of FDA bent u verzekerd van kwaliteit en veiligheid. Binnen de Europese gemeenschap is het verplicht om kunststof onderdelen die in aanraking komen met voedingsmiddelen te leveren met een Conformiteits-verklaring volgens EC 1935/2004. Worden de onderdelen geleverd aan o.a. de VS dan zullen de betreffende onderdelen moeten voldoen aan de regelgeving  volgens de FDA. Bij Betech krijgt de klant een conformiteitsverklaring volgens de Europese richtlijn 1935/2004 of een materiaal verklaring van de leverancier die voldoet aan de eisen die de FDA hier aan stelt. Met dit certificaat kan de klant aantonen dat het materiaal volgens de regels is geproduceerd wanneer daarom wordt gevraagd. Veel gebruikte ‘Food Grade’ kunststoffen zijn HMPE, POM, PTFE, PVDF, PEEK en PMMA.

Aandachtspunten binnen de voedingsmiddelenindustrie

Wees er bedachtzaam op dat de foodgrade onderdelen regelmatig gecontroleerd worden zodat er altijd sprake is van kwalitatief en hoogwaardig materiaalgebruik, met name binnen de voedingsmiddelenindustrie. Een aantal andere aandachtspunten zijn:

  • Let op het soort kunststof dat gebruikt wordt in uw productieproces. Niet alle kunststofsoorten zijn bestand tegen chemische middelen die in fabrieken gebruikt worden. Zo kunnen er bij het gebruik van kunststoffen in productiemachines stoffen die in het kunststof zitten, migreren naar de voedingsmiddelen.
  • Vermeld voordat u een samenwerking aangaat met een kunststof producent als Betech dat het product (direct of indirect) in aanraking met voedsel zal komen.
  • Kunststoffen in opvallende kleuren zorgen ervoor dat een stukje plastic beter zichtbaar is. Bijvoorbeeld wanneer het afbrokkelt en in aanraking kan komen met voedsel. Veel gebruikt is de kleur blauw, omdat dit een niet natuurlijke kleur is en dus snel opvalt in voedingsmiddelen. Daarnaast is het voor een aantal kunststoffen mogelijk om deze te verkrijgen als een detecteerbare kunststof. Door middel van een metaaldetector kunnen afgebrokkelde deeltjes worden opgespoord in een voedingsmiddelen- of verpakkingslijn.
  • Betrek Betech vroegtijdig in de productontwikkeling om kosten te besparen in materiaalgebruik.

Betech gaat voor Food Grade

Betech biedt ten behoeve van de voedingsmiddelenindustrie een breed programma kunststof halffabrikaten. Variërend van standaard kunststof platen en staven tot aan bewerkte kunststoffen op maat. Al onze producten voor de voedingsmiddelenindustrie zijn geschikt volgens EC 1935/2004 en (FDA) en worden geproduceerd volgens EC richtlijn 2023/2006.

De kunststof experts van Betech zijn altijd betrokken bij het productieproces en kunnen u adviseren in de productontwikkeling of bij kunststof gebruik. Neem contact met ons op voor meer informatie.