Handleiding met toleranties per materiaal

Kunststoffen worden vaak gebruikt ter vervanging van conventionele materialen in bestaande constructies. Het materiaal is lichter van gewicht, heeft uitstekende mechanische eigenschappen, is vaak goedkoper en bovendien erg duurzaam.

Engineers kiezen vaak voor kunststof onderdelen in plaats van staal, mits de toepassing en omstandigheden dit toelaat. Echter engineering met kunststof is anders dan met staal. Iedereen kan een kunststof product op een Mµ nauwkeurig bewerken, maar door visco-elastische eigenschappen én invloeden van buitenaf zal deze niet zijn vorm behouden. In de regel wordt op de productietekeningen vaak alleen de materiaalsoort gewijzigd en blijven de eisen die gesteld worden aan RVS, aluminium of messing producten gelijk.

“Een kunststof product kan op een Mµ nauwkeurig bewerkt worden, maar door visco-elastische eigenschappen én invloeden van buitenaf zal deze, ondanks temperen van materiaal, niet zijn vorm behouden.”

Materiaalspecifieke toleranties voor bewerkte kunststoffen

Materiaalspecifieke toleranties

Op basis van kennis van fabrikanten van kunststof halffabricaten en ervaring in de kunststofbewerking, stelt Betech Kunststoffen een perfecte handleiding beschikbaar om overzichtelijk de (on)mogelijkheden in kunststoffen te onderzoeken.

In deze download is inzichtelijk gemaakt welke toleranties in welke mate te garanderen zijn. Per vorm en per materiaal uitgesplitst.

Download HIER de handleiding

Oorzaken

Door het gebruik van moderne CNC-machines is niet de maakbaarheid doorslaggevend voor het behalen van de toleranties die bij staalconstructies regulier zijn, maar de omstandigheden waaraan het kunststof nadien wordt blootgesteld. Logischerwijs is dit in het bijzonder het geval bij kleine afmetingen, bijvoorbeeld met een tolerantie kleiner dan 0,1 mm. Dergelijke maten kunnen na het losmaken van het werkstuk van de machinetafel veranderen door verschillende factoren.

 

Met name thermische uitzetting, volumeverandering door vochtopname, alsmede vormverandering door restspanningen in het materiaal, zijn belangrijke factoren waardoor nauw getolereerde maten in bepaalde kunststoffen na bewerken niet te garanderen zijn.

 

Heeft u vragen over de mogelijkheden of hulp nodig bij het ontwerpen van uw product? Neem dan contact met ons op.

 

Kunststof frezen